Archief  Werkwijzen: Stempels in beton

< terug naar overzicht werkwijzen

Gips-afdruk van echt blad van paardekastanje; de vorm van de bladeren en de steel wordt overgenomen.
Van de gipsafdruk wordt wordt de contour overgebracht op een ijzeren plaat van 3mm dikte. In de plaat worden gaatjes geboord, waarna de vorm met een ijzerlintzaag wordt uitgesneden.
De ijzeren vorm wordt aan een steel gelast;
aan het uiteinde van de steel wordt een extra versteviging aangebracht.
Op de oorspronkelijke gipsafdrukken wordt een randje pu-massa aangebracht; de binnenvorm wordt verzegeld met een vloeibare was, welke na droging wordt uitgewreven. Er is nu een "bakje" ontstaan waarin op de onderzijde zich een afdruk van het blad bevindt. De ijzeren vorm -met gaatjes erin- wordt aan de steel precies boven de gipsafdruk gehangen.
In de contra-vorm wordt een tweecomponenten-rubbermassa gegoten. Deze rubber neemt aan de onderzijde precies de vorm over van de bladafdruk. Door de gaatjes in de ijzeren vorm verspreid de nog vloeibare rubber zich, welke zich na enige tijd verhardt en tegelijk hecht aan de ijzeren vorm met steel.
Als de rubber is uitgehard, kan het stempel worden gelost en de opstaande rand van de gietvorm worden verwijderd.
Het blad van een Plataan afgegoten in rubber. Binnenin de rubbervorm bevindt zich de ingegoten ijzeren vorm met opgelaste steel. Naderhand wordt met het stempel een indruk gemaakt in een betonplaat. De ijzeren vorm is ingebracht om de druk voldoende te verdelen.
English flag   Dutch flag / Nederlandse vlag