Projecten  Amos

Begin

Houten Amos uit 1991Amos 1991

Begin

Amos, een houten beeld van beeldhouwer Omer Gielliet uit Breskens, stond  sinds de plaatsing in 1991 onbeschermd tegen weer en wind aan de Westerschelde. Ook af en toe een flinke lik lijnolie hielp niet tegen verval. Maar het was de bedoeling van de maker dat het beeld zou vergaan.

Bewoners van het dorp zagen dat anders, zij wilden het beeld bewaren en zetten een aantal keer een bericht in de krant.

Ik zag het bericht en dacht huppekee, dat moetkunnen als je een bronzen replica maakt. En zogezegd zo gedaan.Spaanders

de onderkant van het houten origineel van Amoseen gipskap in 3 delenals de gipskap niet lossend is, moet het houten origineel uitgehakt worden
De houten Amos van totaal 8 meter lengte, is tijdens het werk totaal aan spaanders gehakt.

Op de eerste foto is de onderkant van Amos te zien met een doorsnede van 45/50cm en plm 2 meter lang, dit deel is in drie stukken gezaagd en 'ingevormd' in zogenaamde gipskappen.
Deze gipskappen vormen de 'contramal'. Hierin wordt uiteindelijk het brons gegoten. Hoe mooier de gipskappen, hoe mooier het bronzen gietsel!

De foto laat duidelijk zien dat de gipskappen in delen rond het houten origineel worden gemaakt. De gipskappen worden zoveel mogelijk "lossend" gemaakt, maar gaat dat niet dan wordt het hout uit de mal gekapt.

De laatste foto laat het vele werk zien. Zonder de gipskap te verliezen moet het hout uit de gipsen omhulling worden gekapt.Laswerk in brons

enkele delen als geheel gegotenlosse delen worden tot een geheel gelastde naam van Amos in brons
Sommige delen zijn samengevoegd gegoten, andere delen zijn weer als aparte stukken gegoten. Uiteindelijk worden alle delen samengevoegd. Heel veel meter laswerk dus. Alle lasnaden worden ook weer bijgewerkt, dat wil zeggen dat in het uiteindelijk resultaat er niets van te zien is.

Zo ook de naam van Amos. Dat er een lasnaad doorheen liep, is niet meer te zien.

Eind

de werktekening voor het bord bij Amos
Wat medio augustus 2005 begon eindigde twee jaar later, dit is de werktekening voor de naamplaat.

Op deze link is een foto te zien van Amos zoals het beeld er nu bij staat in brons in augustus 2007. http://www.pzc.nl/zeeland/bevelandentholen/article1753369.ece


English flag   Dutch flag / Nederlandse vlag